fbpx

Waterbehandeling: alles wat je moet weten

compasspools-image
Homepage Waterbehandeling: alles wat je moet weten

In de zomermaanden glinsteren veel zwembaden als juwelen in de achtertuin. Ze beloven verfrissing en ontspanning. Maar achter deze schittering schuilt een cruciaal geheim voor een plezierige en gezonde zwemervaring: waterbehandeling. Waterbehandeling zorgt er niet alleen voor dat het zwembadwater helder en uitnodigend is, maar ook veilig en vrij van schadelijke micro-organismen. In deze tekst vertellen we je alles wat je moet weten over waterbehandeling, zodat jij deze zomer ook zorgeloos kunt genieten van je zwemparadijs.

Waarom is waterbehandeling voor je zwembad belangrijk?

Zonder effectieve waterbehandeling kan je zwembad snel veranderen in een bron van problemen. Het water kan troebel worden, waardoor het een onaantrekkelijke uitstraling krijgt. Maar nog zorgwekkender is dat het gebrek aan waterbehandeling schadelijke micro-organismen de kans geeft om zich te vermenigvuldigen.

Bacteriën en algen kunnen groeien in onbehandeld water. Dit neemt gezondheidsrisico’s mee voor de mensen die willen zwemmen. Het kan bijvoorbeeld leiden tot huidirritatie, ooginfecties en andere gezondheidsproblemen.

Een ander vervelend probleem is dat een gebrek aan waterbehandeling de slijtage van het zwembad zelf versnelt. Je zwembad gaat dus gewoonweg minder lang mee. Zonde! Genoeg redenen om aan de slag te gaan met waterbehandeling dus. Maar hoe pak je dit aan?

Hier moet je rekening mee houden bij waterbehandeling

Je weet nu dat waterbehandeling essentieel is voor de levensduur van je zwembad en de gezondheid van de zwemmers. Wij vertellen je hoe je effectief aan de slag gaat.

Kies voor goede zwembadafdekking

Alles wat niet in je zwembadwater terechtkomt, kan de waterbalans ook niet verstoren. Voorkomen is beter dan genezen. Om je zwembadwater te beschermen is het essentieel om goede zwembadafdekking aan te schaffen.

Backwash filter

Ook is het goed om je filter wekelijks te backwashen. Je filter zorgt er namelijk voor dat zand en stof uit je zwembadwater gefilterd wordt. Dit is dé belangrijkste actie voor je waterbehandeling.

Check skimmers en filters

De skimmer haalt mechanische vervuiling zoals bladeren en haren uit het water. Heb je een buitenzwembad? Dan raden we je aan om je skimmer ongeveer 1 keer per week te reinigen.

Zorg voor de juiste pH-waarde

De pH-waarde van je zwembad geeft de zuurtegraad van het water weer. De ideale pH-waarde ligt tussen 7,3 en 7,4. Heb je een afwijking van +/- 0,2? Dan is dat meestal geen probleem. Is er een groter verschil? Dan is het essentieel om je pH-waarde te verhogen of verlagen.

Let op de alkaliniteit

De alkaliniteit beschrijft het vermogen van water om de pH-waarde te bufferen. De ideale alkaliniteit voor het zwembadwater ligt tussen 100 en 150 ppm.

Optimaliseer het chloorgehalte van je zwembad

Zijn de pH-waarde of de alkaliniteit niet op peil? Dan kan dit de algengroei bevorderen. Daarom is het belangrijk om het zwembadwater regelmatig te desinfecteren. Veruit de meeste mensen kiezen hierbij voor chloor. Voor een buitenzwembad mag de chloorwaarde tussen 1,00 en 2,5 ppm liggen.

Let op de temperatuur

Controleer bij de waterbehandeling van je zwembad altijd de temperatuur van het water en de lucht. Is de temperatuur van het water te hoog? Dan stijgt de luchtvochtigheid. Desinfecteer jouw zwembad om zeker te zijn van een frisse duik.

Minimale hoeveelheid chloor met DAISY

Gezond zwembadwater realiseren kan (nog) niet zonder het gebruik van chemicaliën. Maar met het DAISY waterbehandelingsconcept (Dryden Aqua Integrated System) brengen we het terug naar een minimum waardoor het chloor bijna niet meer waarneembaar is. Het DAISY waterbehandelingsconcept is een doordachte samenwerking van diverse producten die samen zorgen voor de allerbeste water- en luchtkwaliteit in en rondom het zwembad.

Wil jij meer weten over het DAISY waterbehandelingsconcept? Dan leggen we je daar graag meer over uit.

Wat kun je doen bij specifieke problemen?

Er zijn een aantal situaties die veel voorkomen bij zwembaden in de tuin. Ieder probleem heeft verschillende oorzaken en oplossingen. Om jou vast op weg te helpen met deze problemen, nemen we de twee meest voorkomende situaties met je door: groen zwembadwater en wit zwembadwater. Met de juiste waterbehandeling kun je deze problemen verhelpen en in de toekomst voorkomen.

Groen zwembadwater

• Je pH-waarde is uit balans, deze moet je weer op het juiste niveau brengen.
• De filtratietijd is te kort, borstel de wanden en de bodem van je zwembad zodat de algen door het water dwarrelen.
• Een te lange overwintering, pas de filtratietijd aan.
• Het filter is slecht gereinigd, reinig deze vaker op de manier die in de gebruiksaanwijzing is beschreven.

Wit zwembadwater

• Waarschijnlijk gaat het hierbij om algen die zijn verbrand door het chloor. De verbrande algen zweven door je zwembadwater en geven een melkachtige witte kleur. Voeg vlokmiddel ook wel APF genoemd toe en volg de beschrijving op die is meegeleverd bij de filterinstallatie.

Heb je nog vragen? Of wil je meer weten over het DAISY waterbehandelingsconcept? Neem dan gerust contact met ons op.