fbpx

8 tips voor een zuiniger zwembad

compasspools-image
Homepage 8 tips voor een zuiniger zwembad

Schijnt de zon? Dan is het tijd om eindeloos te genieten van jouw heerlijke zwembad in de tuin. Uiteraard wil je ook genieten van een gunstig energie- en waterverbruik. Daarom geven we jou 8 tips voor een zuiniger zwembad, zonder dat je hiervoor comfort hoeft in te leveren. Een win-win dus! Want je geniet evenveel van je zwembad als voorheen, maar dan tegen lagere kosten.

Tip 1: Plaats het zwembad op de juiste plek in de tuin

Laat jouw zwembad op een plek plaatsen waar het grootste gedeelte van de dag zon is. Dus niet onder een boom bijvoorbeeld. Een zwembad dat de hele dag in de zon ligt vraagt minder energie van de warmtepomp dan een zwembad dat in de schaduw staat.

Kies je voor een zwembad met rolluik? Dan kan je flink wat euro’s besparen. Een automatisch rolluik is namelijk in staat om het water actief op te warmen, maar uiteraard wel alleen met de hulp van de zon. Denk dus goed na over de toekomstige plaats van je zwembad. De hoeveelheid zonnestralen tussen 10:00 en 14:00 zijn de belangrijkste als het gaat om zonne-energie. Kies dus een plek waar de zon tijdens deze uren het meeste schijnt.

Tip 2: Goede zwembadafdekking maakt het verschil

Je kan jouw zwembad op verschillende manieren afdekken. De eerste optie is noppenfolie. Dit is de goedkoopste en doet exact wat het moet doen: je zwembadwater afdekken. Echter zal deze het water niet actief opwarmen. Het zal je zwembad dus niet zuiniger maken. Een andere mogelijkheid is het zwembad afdekken met een 4-seizoenenzeil. Deze zorgt ervoor dat er niet te veel water verdampt, waardoor je waterfactuur minder hoog is. Echter warmt deze variant het water ook niet actief op. Je zal bij deze twee soorten zwembadafdekking dus beroep moeten doen op je warmtepomp.

Een variant die je zwembadwater wel actief opwarmt wanneer de zon schijnt is de elektrische afdekking. Deze is praktisch, maar heeft ook een zeer strakke afwerking. Wil je hier nog een stapje bovenop gaan? Kies dan voor een polycarbonaat rolluik. Deze warmt je water nog beter op en heeft een langere levensduur dan bijvoorbeeld een PVC solar rolluik. Dankzij deze methode zal de warmtepomp tijdens de zomermaanden niet eens aan hoeven. Hoe ideaal is dat?

Tip 3: Gebruik je zwembadafdekking op een efficiënte manier

Ga jij jouw zwembad afdekken? Dan kun je dit het beste op een efficiënte manier doen. Ben je niet thuis of maak je even geen gebruik van het zwembad? Dan raden we je aan om de zwembadafdekking te sluiten zodat deze het water kan opwarmen of in ieder geval de temperatuur kan behouden.

Tip 4: Maak je zwembad regelmatig schoon

Onderhoud jij het zwembad goed? Dan kan dit je aardig wat centen besparen. Je kunt dit doen door regelmatig zelf zo veel mogelijk vuildeeltjes uit het water te halen. Op die manier wordt het verbruik van producten zoals chloor en zuur aanzienlijk lager. Daarnaast is het goed om je filter regelmatig schoon te maken. Verwijder de bladeren en poets regelmatig het rolluikbak.

Tip 5: Installeer meet- en regeltechniek

Minimaliseer het verbruik van producten door de installatie van een meet- en regeltechniek die volledig automatisch de waterkwaliteit op peil houdt. Chloor wordt door het zonlicht afgebroken. Bovendien kan chloor niet voldoende desinfecteren indien de pH-waardes niet optimaal zijn.

De meet-en regeltechniek meet de waardes continu waardoor enkel de nodige hoeveelheid chloor en zuur wordt toegevoegd. Op deze manier bespaar je aardig op het verbruik van onderhoudsproducten.

Tip 6: Kies voor een warmtepomp om je water te verwarmen

Een inverter warmtepomp is een zeer rendabele manier om jouw zwembadwater te verwarmen. Deze pompen halen de warmte uit de omgeving en kunnen op die manier het water opwarmen tot 30 graden.

Let wel op. De buitentemperatuur moet minimaal 14 of 15 graden zijn om de warmtepomp optimaal te laten werken. Tijdens de wintermaanden is het dus geen besparende maatregel om een buitenzwembad via een warmtepomp op te warmen. Zorg ervoor dat je jouw warmtepomp ook goed onderhoudt. Een goed onderhouden warmtepomp is namelijk rendabeler dan eentje die vol mos of stof zit.

Tip 7: De circulatiepomp voor goede waterkwaliteit

Een circulatiepomp zorgt voor de watercirculatie in het zwembad. De circulatiepomp is essentieel voor een goede waterkwaliteit. Deze wordt op zo’n manier ingesteld dat er 12 uur per dag gefilterd wordt. Veel mensen suggereren dat je deze filtering ‘s nachts moet doen om zo de kosten van de elektriciteit te drukken. Echter is dit niet helemaal waar.

De watercirculatie dient voor een goede vermenging van warm en koud water. En de zon warmt het water alleen overdag op. De zonnestralen breken chloor af waardoor het chloorgehalte voornamelijk overdag op peil dient te worden gehouden. Om het wateroppervlak goed schoon te houden dient de skimmer natuurlijk ook te werken.

Tip 8: Een zelfreinigend zwembad

Heb je geen tijd of zin om je zwembad regelmatig een onderhoudsbeurt te geven? Geen probleem, Compass Pools heeft dé ideale oplossing: een zelfreinigend monoblok zwembad met geïntegreerd zelfreinigend systeem. De spuitnozzles worden op strategische plekken ingebouwd waardoor de watercirculatie optimaal blijft. Ook blijven er nergens vuildeeltjes achter. Door deze optimale watercirculatie zijn er minder chemische producten nodig.

Wil jij een uniek zwembad dat zichzelf reinigt en gunstig is in verbruik? Neem dan gerust contact met ons op of vraag een gratis offerte aan.