fbpx

Welke soorten zwembadafdekking zijn er?

compasspools-image
Homepage Welke soorten zwembadafdekking zijn er?

Kwalitatieve zwembadafdekking is een absolute must voor ieder zwembad. Daarom bestaan er tal van mogelijkheden om een zwembad af te dekken, ieder met zijn eigen voor- of nadelen. Uiteraard hangt aan iedere soort zwembadafdekking ook een ander prijskaartje. Genoeg factoren die je met elkaar moet afwegen om de juiste keuze te maken dus. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wij nemen in dit artikel de verschillende soorten zwembadafdekking met je door.

Noppenfolie

De eerste optie voor jouw zwembadafdekking is noppenfolie. Dit is de meest prijsgunstige oplossing van de verschillende soorten zwembadafdekking. Deze zwembadafdekking zorgt ervoor dat bladeren en ander vuil minder in het water terecht komen. Daarnaast houdt het de verdamping van het water tegen.

In verhouding met de andere soorten zwembadafdekking zal het noppenfolie maar beperkt isoleren. Hierdoor zal de temperatuur van je zwembadwater sneller afkoelen. Daarnaast zijn er betere opties op het gebied van veiligheid. Noppenfolie is dus niet de ideale oplossing voor gezinnen met kinderen of huisdieren. Dit omdat deze zwembadafdekking het gewicht niet zal kunnen dragen. Dus mochten er kinderen of huisdieren in het zwembad vallen, dan zal noppenfolie hen niet op kunnen vangen. Deze zwembadafdekking is dus niet erg veilig.

Ook wanneer je van een strakke afwerking houdt kun je beter voor een andere soort zwembadafdekking kiezen. Dat komt omdat er constant een oprolsysteem zichtbaar is. Er zijn ook verschillende soorten zwembadafdekking waarbij het oprolsysteem niet zichtbaar is en dit ziet er natuurlijk een stuk strakker uit.

Veiligheidsafdekking of 4-seizoenen zeil

Deze zwembadafdekking bestaat uit een geperforeerd pvc zeil dat wordt gespannen over een inox omkadering die op je boordstenen rust. Door de omkadering op de boordstenen schermt deze soort zwembadafdekking je zwembad heel goed af. Bladeren of ander vuil kunnen hierdoor niet meer in jouw zwembad belanden.

De isolatiewaarde van een 4-seizoenen zeil is overigens wel lager dan dat van een rolluik, maar de prijs van deze soort zwembadafdekking is een stuk interessanter. Ook tijdens de wintermaanden is het gebruik van een 4-seizoenen zeil een prima oplossing.

Ben jij iemand die graag snel een plons neemt? Dan kun je beter voor een andere soort zwembadafdekking gaan. Het 4-seizoenen zeil is namelijk niet zo praktisch. Het openen en sluiten van het zwembad duurt net wat langer. Overigens zijn er wel gemotoriseerde manieren om het zeil op te rollen waardoor je weer wat tijd wint. Uiteraard worden de kosten voor de zwembadafdekking hierdoor wel weer wat hoger.

Wanneer je het zeil oprolt kun je deze volledig uit het zicht leggen. Dit ziet er natuurlijk strak uit. Echter blijft het natuurlijk wel een opgave om dit zeil ergens kwijt te kunnen.

Automatisch lamellen rolluik

Een rolluik bestaat uit diverse lamellen die in elkaar schuiven. Het rolluik drijft op het water waardoor het zwembad optimaal afgedekt is. Op die manier komt er dus geen vuil in het water terecht. Door de optimale afdekking wordt de waterverdamping en het verlies van warmte geminimaliseerd. De isolatiewaarde van deze soort zwembadafdekking is dan ook top.

Een groot voordeel van het automatisch lamellen rolluik is de veiligheid. Een voordeel waar Compass Pools zelf veel waarde aan hecht. Het lamellendek kan in het midden een gewicht tot wel 100 kg dragen. Het is dus wel belangrijk om te weten dat de draagkracht van de eerste lamellen, indien ze niet ondersteund worden, onvoldoende is.

Wat dit betekent? Wanneer een kind of huisdier op de eerste lamellen stapt, zal het lamellendek inklappen waardoor ze alsnog in het water belanden. Wanneer het kind in het water is gegleden verdwijnt de druk op de lamellen. Doordat de druk verdwijnt drijft de lamellen weer op het oppervlak en sluiten ze zo het zwembad weer af. Dit is een zeer gevaarlijke situatie dus!

Daarom voldoet het automatisch lamellendek zonder bijkomende beveiliging niet aan de veiligheidsnormen. Compass pools biedt beveiligingssystemen die magnetisch of met ingebouwde haken- en kliksystemen werken. Op die manier voldoet het automatisch lamellen rolluik alsnog aan de veiligheidsnormen.

Om extra kosten te vermijden en deze soort zwembadafdekking extra veilig te maken heeft Compass Pools in alle zwembadkuipen, waar een rolluik in verwerkt kan worden, een veiligheidsrand gebouwd. Op die manier wordt de zwembadafdekking volledig rondom het zwembad extra ondersteund. Zo is het onmogelijk dat jouw kind of huisdier nog in het zwembad kan belanden.

Welke soorten lamellen zijn er?

Compass Pools biedt verschillende soorten lamellen zwembadafdekking. Iedere soort lamellen wordt aan weerzijde ultrasoon dichtgelast. Op die manier kan er onmogelijk water in het lamel dringen. De lucht die in iedere kamer gevangen komt te zitten, zal in ieder lamel condens veroorzaken. Dit zal ook altijd zichtbaar zijn, behalve bij de gekleurde pvc-lamellen. Hieronder nemen we de verschillende soorten lamellen met je door.

De pvc-lamellen

De eerste soort is pvc-lamellen. Dit type lamellen is beschikbaar in veel verschillende kleuren. Je kunt de zwembadafdekking in dit geval naar eigen smaak kiezen. Deze soort zwembadafdekking is zeer veilig en goed isolerend. Het enige nadeel is dat dit type lamellen het water niet actief zal opwarmen.

De pvc solar lamellen

Een andere optie waar je voor kunt kiezen is pvc-solar lamellen. De isolatie en veiligheid van deze zwembadafdekking is enorm goed. En daar komt nog een extra voordeel bij. Deze lamellen zullen je zwembadwater automatisch opwarmen zonder extra elektriciteitsverbruik.

Polycarbonaat anti alg lamel

Polycarbonaat biedt een hoop extra voordelen in vergelijking met het materiaal pvc. Hierbij kun je denken aan de levensduur, maar ook aan de isolatie en geleidbaarheid. Het materiaal is enorm duurzaam. Hieronder benoemen we de belangrijkste eigenschappen van polycarbonaat en pvc zodat je de verschillen kunt zien.

Polycarbonaat

Slagvastheid: 442j/m

Minimumtemperatuur: -30 graden

Maximumtemperatuur: +120 graden

Pvc

Slagvastheid: 118 j/m

Minimumtemperatuur: -10 graden

Maximumtemperatuur: +65 graden

Een polycarbonaat anti-alg lamel heeft een extra gesloten kamer. Hierdoor wordt de isolerende capaciteit aanzienlijk verhoogt. Ook de vorming van algen wordt vermeden. Doordat de open kamer verduisterd is, is algengroei in het lamel onmogelijk.

Pvc-opbouwrolluik

Een pvc-opbouwrolluik is een rolluik dat boven op de zwembadrand gemonteerd wordt. Al dan niet met een omkasting rond in de stijl en afwerking naar jouw keuze. Bij een opbouwrolluik moet je zeer voorzichtig zijn met een solar pvc-rolluik. Een solar rolluik zal namelijk aan de hand van de zon actief het zwembadwater gaan opwarmen. Dit rolluik moet dus goed afgekoeld worden met water. Bij een opbouwrolluik blijft de warmte in het opgerolde rolluik of in de omkasting aanwezig. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor het rolluik zelf. Dit zal ook de levensduur van je zwembadafdekking verkorten.

Ook is het goed om te onthouden dat de algengroei tussen de lamellen van een rolluik worden bevorderd door warmte. Bij een normaal rolluik dat opgerold is in een optimale waterkwaliteit worden de algen telkens weer ontdaan door het chloor in het zwembadwater. Echter is dit bij een opbouwrolluik niet het geval.

Dit maakt een inbouwrolluik interessanter qua opbouw en levensduur. Een polycarbonaat solar rolluik is daarentegen veel beter bestand tegen hoge temperaturen en kan dus wel worden opgebouwd.

Wil je een mooie en degelijke omkasting rond het rolluik? Dan moet je wel rekening houden met een extra kost. Dat is dan ook de reden dat nieuwe zwembaden meestal meteen uitgerust worden met een in het zwembad ingebouwd rolluik. Voor reeds bestaande zwembaden kan een opbouwrolluik wel een goede oplossing zijn. Bovendien kan de omkasting ook als zitbank dienen. Ideaal!

Pvc-inbouwrolluik

Wil jij de afwerking van je zwembadafdekking toch nét iets strakker hebben? Laat het rolluik dan in je zwembad inbouwen. Op die manier blijft alles netjes uit het zicht terwijl het elektrisch wordt op- of uitgerold. Vanuit esthetisch oogpunt is deze optie zonder twijfel het beste.

Daarnaast koelt een opgerold inbouwrolluik af in het water en geeft het de opgedane warmte af aan het zwembadwater. Bovendien is de kans op algengroei aanzienlijk minder. Dat komt omdat het opgerolde rolluik ook in het water ondergedompeld blijft. Maar ieder voordeel heeft ook zijn nadeel. Een inbouwrolluik neemt helaas wel extra plaats in het zwembad in.

De rolluikbak kan op diverse manieren afgewerkt worden. Hierbij is het enorm belangrijk dat het rolluik niet bereikbaar is vanuit het zwembad. Dit om te voorkomen dat er iemand vast komt te zitten. De bak van het rolluik kan bovenaan worden afgedekt met hardhouten tegels of door een onderwater strand. Wanneer je kiest voor een onderwater strand kan de ruimte op de rolluikbak alsnog aangenaam benut worden.

Winterzeil

Wil jij jouw zwembad tijdens de wintermaanden efficiënt afdekken om een snelle opstart in de lente mogelijk te maken? Dan is een winterzeil de ideale oplossing voor jou. Met een winterzeil wordt het zwembad boven op de boordsteen afgedekt. Hierdoor kunnen bladeren die op de zwembadafdekking terechtkomen snel door de wind worden meegenomen. Dit is een groot verschil met een rolluik dat binnen de boordsteen op het water drijft. Bladeren blijven hierbij altijd binnen het zwembad. Wanneer het vuil dan nat en zwaar wordt, bestaat de kans dat het langs de rand van het rolluik naar de bodem zakt.

Een winterzeil wordt strak gespannen aan de hand van uittrekbare inoxen plugs. Deze plugs worden in de boordsteen geboord zodat ze tijdens de zomermaanden geen hinder zullen veroorzaken. Het winterzeil wordt met stevige linten ondersteund zodat het niet gaat doorhangen.

Om het winterzeil goed te kunnen plaatsen is er een minimum van 60 cm boordsteen of terras nodig rondom het zwembad. Span je het winterzeil op aan de hand van piketten in het gras? Dan zal je al snel merken dat de spanning op het zeil afneemt. Het zeil zal gaan doorhangen waardoor het alle bladeren als een soort zak opvangt.

Of een winterzeil echt een absolute must is voor je zwembad zal je na de eerste winter wel merken. Staan er veel bomen en hagen die bladverliezend zijn rondom je zwembad? Dan raden we je zeker aan om een winterzeil aan te schaffen.

Conclusie

Er zijn veel verschillende soorten zwembadafdekking waar je uit kunt kiezen. De soort zwembadafdekking die jij uiteindelijk kiest is afhankelijk van je budget, de veiligheid die je ervan verwacht, het gebruiksgemak dat je wenst en de esthetische afwerking.