fbpx

8 tips om de juiste partner voor je zwembadaanleg te kiezen

compasspools-image
Homepage 8 tips om de juiste partner voor je zwembadaanleg te kiezen

Ben jij van plan om een zwembad aan te leggen? Dan is het essentieel om in zee te gaan met de juiste partner. Je droomzwembad is een investering op de lange termijn. De keuzes die je maakt zijn bepalend voor de levensduur van je zwembad. Maar hoe vind je de juiste partner voor jouw zwembadaanleg? Wij geven je 8 belangrijke tips voor je zoektocht.

Tip 1: Kies voor kwalitatief materiaal

Je begint altijd bij de keuze voor je zwembadkuip. Het materiaal van jouw zwembadkuip is allesbepalend voor o.a. de levensduur, de isolatiewaarde en de hygiëne van je zwembad. Ieder materiaal neemt andere voor- en nadelen met zich mee. Sommige materialen kunnen je op termijn juist extra kosten bezorgen. Speel hier verstandig op in. Zo moet bijvoorbeeld de liner of ployester eindlaag van een bouwkundig zwembad na verloop van tijd vervangen worden.

Tip 2: Let goed op de osmose-garantie

Bij osmose dringt het water door tot in de binnenste lagen van de zwembadkuip. Hierdoor kunnen er blaasjes ontstaan. Het is een soort zwembadziekte die je liever niet oploopt. In het begin werd er hoofdzakelijk gebruik gemaakt van polyester voor zwembadkuipen. Tegenwoordig heb je veel meer keuze aan materiaalsoorten. Denk aan vinylester, epoxy en keramisch composiet.

Let tijdens de aankoop van je zwembad goed op de osmose-garantie die de zwembadbouwer meegeeft. Dit moet bij aankoop minimaal 15 jaar zijn.

Tip 3: Minimaliseer het warmteverlies met de juiste isolatie

Het is eenvoudig mogelijk om je energiekosten te drukken. Dit doe je door te kiezen voor materiaal met een hoog isolatiegehalte. Een monobloc kuip is hierdoor een uitstekende keuze t.o.v. kuipen uit gewapend beton of metaal. Bij de aankoop van je zwembad kun je het isolatievermogen eenvoudig nagaan door te informeren naar de Lambda- of R-waarden.

Met de isolerende chape kan je ook extra isoleren rondom je kuip. Samendrukkend materiaal wordt afgeraden. Dat komt omdat dit verzakking kan veroorzaken. Vergeet overigens niet dat het grootste gedeelte van de warmte via de wateroppervlakte verdwijnt. Een kwalitatieve afdekking is dus een absolute must.

Tip 4: Een proper zwembad start bij materiaal

De hygiëne van jouw zwembad hangt vast aan verschillende factoren: de waterkwaliteit, de afwerkingslaag en de kuipvorm. Zorg voor een automatische meet- en regeltechniek die de PH-waarde en het chloorgehalte van je water meet. Zo kun je constant profiteren van de allerbeste waterkwaliteit.

Daarnaast is de afwerkingslaag van je kuip cruciaal. Hoe gladder en harder deze laag is, hoe hygiënischer het zwembad ook is. Tot slot heeft ook de vorm van je kuip effect op je watercirculatie. Een kuip die gedeeltelijk op is gebouwd uit ronde hoeken heeft een betere circulatie. Hierdoor worden de hoeken en naden namelijk minder snel vuil.

Tip 5: Laat je zwembad kwalitatief plaatsen 

Een zwembad kies je niet zomaar. Vertrouw alleen op deskundige vakmensen. De kwaliteit van een partij kun je eenvoudig achterhalen door een duik te nemen in de geschiedenis van het bedrijf. Neem bijvoorbeeld een kijkje in het projectenarchief of vraag naar referenties. Op die manier krijg je een duidelijk beeld over de vakkundigheid van het bedrijf. 

 

Tip 6: Een kwalitatieve zwembadaanleg kost tijd 

Bij de plaatsing van een zwembad is geduld nodig. Voor ieder type zwembad zijn er andere bouwtechnieken. Hierdoor kan de bouwtijd ook verschillen. Een bouwkundig zwembad vraagt meer tijd, dan de plaatsing van een monobloc zwembad. Sterker nog, bij de ideale weersomstandigheden kan een monobloc zwembad al in één week al helemaal afgewerkt én zwemklaar zijn. 

 

Ben jij benieuwd hoe een zwembad geplaatst wordt? Lees dan onze blog: ‘Hoe verloopt de plaatsing van een zwembad’. 

 

Tip 7: Kies voor de perfecte kleur 

Ga jij liever voor een natuurlijke look of voor een zwembad emt een kleur nét zo blauw als de Caribische zee? Kies voor een zwembadkleur die je mooi vindt en die perfect past in de omgeving. Het is belangrijk dat je hiervoor voldoende beeldmateriaal bij jouw partner vraagt. Op die manier voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. 

 

Het is mogelijk dat de kleur van je zwembad verandert door UV-stralen. Dit zorgt er namelijk voor dat je zwembad kan verkleuren. Het is daarom essentieel om voor een afzonderlijke beschermlaag te kiezen. De eindlaag blijft hierdoor langer kleurvast. Kies je voor een zwembad dat is massa gekleurd is? Dan zal dit ook sneller verkleuren. 

 

Tip 8: Ga voor gegarandeerd plezier 

Ook bij je zwembad is garantie enorm belangrijk. Vertrouw niet alleen op het woord van je verkoper, maar let er ook op dat je garantietermijn duidelijk opgenomen is in je verkoopsvoorwaarden. Een fabrieksgarantie is altijd handig. Op die manier ben je namelijk altijd beschermd. 

 

Conclusie 

Maak bewuste keuzes voor jouw zwembadaanleg. Welke materialen wil je gaan gebruiken en met welke partij ga je in zee? Laat je bijstaan door een ervaren partner die je kan begeleiden door het gehele proces. Op die manier kan je optimaal genieten van jouw eigen zwemparadijs. En dat is uiteindelijk wat je wilt natuurlijk. 

 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.