fbpx

Zwembad aanleggen: heb je hier een bouwvergunning voor nodig?

compasspools-image
Homepage Zwembad aanleggen: heb je hier een bouwvergunning voor nodig?

Voor veel bouwwerken aan of rond je woning heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Is dit niet nodig? Dan is er alsnog een meldingsplicht bij jouw gemeente. Echter krijg je voor bepaalde constructies weer een vrijstelling voor beiden. Verwarrend? Dat begrijpen wij. Daarom leggen wij de situatie voor zwembaden graag aan je uit.

Heb je een vergunning nodig voor het aanleggen van een zwembad?

Volgens de wet heb je geen vergunning nodig voor niet-overdekte constructies waarvan de oppervlakte samen maximaal 80 vierkante meter bedraagt, waarvan 40 meter overdekt mag zijn. Bestaande niet-overdekte constructies moeten meegeteld worden bij de berekening van die gezamenlijke oppervlakte. Denk aan vijvers, terrassen etc.

Voorbeeld

Stel je hebt een vijver van 15 vierkante meter en een terras van 20 vierkante meter. Dan mag je een zwembad van 45 vierkante meter aanleggen zonder vergunning. Want 15+20+45 = 80.

De vrijstelling geldt alleen voor de constructies die:

  • Geen bouwvolume hebben
  • Niet meer dan 1,5 meter boven het maaiveld uitkomen
  • 1 meter van de perceelgrens verwijderd blijven
  • Minder dan 30 meter van de woning verwijderd zijn
  • Niet in een kwetsbaar gebied liggen

Architect

Laat je een constructie bouwen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is? Dan is in principe ook inspraak van een architect verplicht. Dit is dus niet nodig als je aanspraak maakt op de vrijstelling van vergunning.

Heb je wel een vergunningsplicht? Dan heb je alleen een architect nodig wanneer het zwembad groter is dan 150 vierkante meter. Of wanneer het zwembad binnen twee meter afstand van de perceelgrenzen en gebouwen ligt.

Heb je toch geen recht op vrijstelling?

Kom je niet in aanmerking voor de vrijstelling van vergunning? Dan moet je een aanvraag indienen bij je gemeente. Hierbij zijn er eigenlijk twee mogelijkheden:

1: Je hebt een vergunning nodig, maar geen architect

2: Je hebt een vergunning nodig én een architect

Bij de eerste variant kun je gebruik maken van het aanvraagformulier eenvoudige dossiersamenstelling. In het tweede geval gebruik je het formulier uitgebreide dossiersamenstellingen.

Hierna zal het schepencollege zelfstandig beslissen over jouw dossier. In sommige gevallen is er wel een openbaar onderzoek nodig. Dit wil zeggen dat omwonenden eventueel hun bezwaar kunnen indienen. Wordt jouw aanvraag geweigerd? Dan kan je in beroep gaan bij de deputatie in kwestie.

Vergeet overigens niet dat je voor en tijdens de hele duur van de werken een melding in de straat moet ophangen dat de vergunning is afgegeven. Een afschrift van de vergunning en van het dossier moeten ook aanwezig zijn op het bouwterrein.

Conclusie

Afhankelijk van de oppervlakte van jouw niet-overdekte constructie maak je aanspraak op een vrijstelling van vergunning. In de meeste gevallen heb je dan ook geen vergunning nodig voor de aanleg van je zwembad in de tuin.

Twijfel je hier toch over? Of wil je 200% zeker zijn? Dan raden we je aan om contact op te nemen met de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening. Compass pools begeleidt van A tot Z bij de aanleg van jouw zwembad in de tuin. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op!