fbpx

Wat zijn de jaarlijkse kosten voor een zwembad?

compasspools-image
Homepage Wat zijn de jaarlijkse kosten voor een zwembad?

Aan een zwembad zijn meer kosten verbonden dan enkel de aanschafprijs. De uiteindelijke jaarlijkse kosten hangen af van verschillende factoren. Daarom is het niet mogelijk om de exacte kosten te benoemen. Over het algemeen kun je rekening houden met de volgende vier kostenposten:

  • Kosten voor het onderhoud van je zwembad.
  • Kosten voor het verwarmen van je zwembad.
  • Kosten voor de onderhoudsproducten voor je zwembad.
  • Kosten voor het aanvullen van je zwembadwater.

In deze tekst gaan we dieper in op de jaarlijkse kosten voor een zwembad.

1: De kosten voor het onderhoud van jouw zwembad

Je wil helder en schoon water in je zwembad. Om je zwembadwater helder en hygiënisch te houden, is een filtersysteem essentieel. Er zijn diverse soorten filtersystemen verkrijgbaar, maar de meeste werken met een zandfilter.

Deze zal je dus toch dagelijks enkele uren moeten laten draaien. Tussen de maanden april en oktober zal je filterpomp ook langer draaien dan in de winter. Uiteraard geldt: hoe groter je zwembad, hoe zwaarder je pomp.

Reken in ieder geval op jaarlijkse kosten tussen de 400 en 600 euro voor zes maanden zwemplezier.

2: De kosten om jouw zwembad te verwarmen

Wanneer je van een comfortabel warm buitenzwembad wilt genieten, hoef je in Nederland niet te rekenen op de zon. Dit wil zeggen dat je jouw zwembad moet gaan verwarmen. Hierbij is dertig graden de ideale temperatuur voor je zwembadwater. Maar hoeveel kost het precies om je zwembad te verwarmen? Hoe groter jouw zwembad is, des te hoger de kosten zullen zijn. Dat is logisch.

De uiteindelijke kosten voor het verwarmen van je zwembad zijn afhankelijk van verschillende factoren. Namelijk:

  • Laat je jouw zwembad afdekken of niet?
  • Maak je gebruik van goede zwembadafdekking zoals solar lamellen?
  • De buitentemperatuur
  • De ligging van je zwembad

Wil je de kosten voor het verwarmen van je zwembad verlagen? Kies dan voor materiaal met een hoog isolatiegehalte. Een monoblock kuip is hierdoor een betere keuze dan bijvoorbeeld kuipen uit gewapend beton of metaal. Wil je het isolatievermogen navragen bij de aankoop van een zwembad? Informeer dan altijd naar de Lambda- of R-waarden.

De kosten voor het verwarmen van een zwembad zijn dus afhankelijk van verschillende factoren. We kunnen je wel een indicatie geven van de kosten op basis van een voorbeeld. Stel je hebt een zwembad met een gemiddelde temperatuur van 28 graden dat is voorzien van een warmtepomp, een solar lamellen afdekking. En het zwemseizoen is voor dat jaar van begin april tot begin oktober. Dan kun je in ieder geval rekening houden met een jaarlijks verbruik van 1000 kw. Voor een gezin kom je dan uit op een kostprijs van 260 euro per jaar.

Uiteraard is dit ook afhankelijk van de energieprijzen in jouw regio. Vergeet bovendien niet dat de meeste warmte via de wateroppervlakte verdwijnt. Het kan dus flink schelen wanneer je kwalitatieve zwembadafdekking aanschaft.

3: De kosten voor de onderhoudsproducten

De kwaliteit van jouw zwembadwater hangt grotendeels af van o.a. de chloorlevels, pH-waarde en ijzer. Deze waarden kun je controleren door te meten met testers. Op die manier is het mogelijk om de waterkwaliteit bij te sturen waar nodig. Dit proces kan overigens ook geautomatiseerd worden.

Kies jij niet voor een zelfreinigend zwembad? Dan raden we je aan om een zwembadstofzuiger, een schepnet en andere kwalitatieve onderhoudsproducten aan te schaffen. Dit om jouw zwembad grondig te kunnen reinigen.

Door de gladde bekleding zijn alle Compass Pools zwembaden gemakkelijk te onderhouden. Bovendien zijn ze ook nog eens milieuvriendelijk. Bacteriën kunnen zich niet vasthechten aan tegelvoegen of kantjes. Daardoor verbruik je minder producten om het zwembadwater proper te houden.

Voor de onderhoudsproducten van jouw zwembad kun je op jaarbasis tussen de 250 en 400 euro rekenen. Werkt jouw filtersysteem optimaal? Dan zal het verbruik van de reinigingsproducten ook lager liggen. Dit werkt kostenbesparend op de lange termijn.

4: De kosten voor het aanvullen van het zwembadwater

Ieder zwembad verliest een bepaalde hoeveelheid water. Zo verdampt het water tijdens de droge zomermaanden bijvoorbeeld sneller. Hierdoor zal je het zwembadwater sneller moeten bijvullen dan in de druiligere lentemaanden.

Spelen jouw kinderen het liefst de hele dag spelletjes in en rondom het zwembad? Of lig je liever rustig te dobberen op je luchtmatras met een wijntje in je hand? De mate van activiteit in het zwembad is uiteraard ook van invloed op hoeveel water er moet worden vervangen.

In Nederland betaal je ongeveer 4,5 euro voor 1 kubieke meter water (m3). Wil je een volledig zwembad van 60m3 vullen? Dan kost dit je in totaal 270 euro. Jaarlijks mag je dus tientallen euro’s rekenen voor het bijvullen van je zwembadwater.

Conclusie

Als we alle kosten bij elkaar optellen komen we jaarlijks uit op een bedrag tussen de 1100 en 1500 euro. Met andere woorden: op maandbasis betaal je tussen de 90 en 125 euro om het hele jaar te genieten van een perfect onderhouden zwembad. Wanneer je jouw zwembad regelmatig goed onderhoudt, zal dit je op lange termijn een hoop geld besparen.