fbpx

Hoeveel kost een zwembad per jaar?

compasspools-image
Homepage Hoeveel kost een zwembad per jaar?

Op de vraag: “Hoeveel kost een zwembad per jaar?” is geen eenduidig antwoord te geven. Er zijn namelijk meer kosten aan verbonden dan enkel de aanschafprijs van het zwembad, denk bijvoorbeeld maar eens aan onderhoud. We zetten graag voor je op een rijtje met welke kostenposten je in ieder geval rekening moet houden.

Hoeveel kost een zwembad per jaar in onderhoud?

Een zwembad moet schoon zijn als je erin gaat zwemmen. Om het zwembad in de beste conditie te houden, zul je een filtersysteem moeten aanschaffen. Hierin heb je keuze uit diverse systemen, waarbij de zandfilter veel gekozen wordt. Voor een optimale waterconditie zal de filterpomp enkele uren per dag moeten draaien, met een piek gedurende de maanden april tot en met september. De kosten voor het onderhoud van je zwembad, komen hiermee al snel op € 400,- tot € 600,- voor zes maanden zwemplezier.

Aanvullend: kosten voor onderhoudsproducten

De filter is niet het enige dat behoort tot de kosten voor het onderhoud van je zwembad. Je zult ook moeten investeren in onderhoudsproducten, tenzij je een zelfreinigend zwembad hebt. De kwaliteit van het zwembadwater hangt voor een groot deel af van chloorlevels, de pH-waarde en ijzer. Deze waarden kun je controleren door te meten met testers, waar je dus ook kosten voor moet maken. Daarnaast zijn een zwembadstofzuiger, schepnet en aanvullende onderhoudsproducten onmisbaar om het zwembad grondig te reinigen. Voor de onderhoudsproducten van jouw zwembad moet je op jaarbasis tussen de € 250,- tot € 400,- rekenen. Werkt jouw filtersysteem optimaal? Dan zul je minder onderhoudsproducten nodig hebben, wat dus op lange termijn kosten bespaart. Met een Compass Pools zit je qua kosten voor het onderhoud van je zwembad sowieso goed. Door de gladde bekleding zijn alle zwembaden gemakkelijk te onderhouden. 

Hoeveel kost de verwarming van een zwembad per jaar?

Niet alleen moet je rekening houden met kosten voor het onderhoud van je zwembad, ook voor de verwarming ervan. In Nederland moet je het helaas niet hebben van natuurlijke opwarming van het zwembadwater door de zon. Hoe groter je zwembad, hoe meer het verwarmen kost per jaar. Daarnaast spelen de volgende factoren mee:

  • Maak je gebruik van een gedegen afdekking?
  • Wat is de buitentemperatuur?
  • Wat is de ligging van het zwembad in verhouding tot de zon?

Als je nog een zwembad wilt laten aanleggen, zorg dan dat je kiest voor materiaal met een hoog isolatiegehalte zoals monoblok. Als je het isolatievermogen bij aankoop wilt navragen, informeer dan altijd naar de Lambda- of R-waarden. 

Rekenvoorbeeld

Stel je hebt een zwembad met een gemiddelde temperatuur van 28 graden dat is voorzien van een warmtepomp en een solar lamellenafdekking. Het zwemseizoen duurt dat jaar van begin april tot begin oktober. Dan kun je in ieder geval rekening houden met een jaarlijks verbruik van 1000 kW. Voor een gezin kom je dan uit op een prijs van circa € 260,- per jaar. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de energieprijzen in jouw regio. Vergeet bovendien niet dat de meeste warmte via het wateroppervlak verdwijnt. Het kan dus behoorlijk schelen in de kosten wanneer je kwalitatieve zwembadafdekking aanschaft.

Hoeveel kost een zwembad per jaar aan water?

Het is onvermijdelijk dat een zwembad water verliest. Zo verdampt water tijdens de droge zomermaanden bijvoorbeeld snel. Spelen de kinderen het liefst de hele dag spelletjes in en rondom het zwembad? Ook dan heb je kans op verlies van water. Waar je water verliest, zul je het moeten aanvullen. Dit is ook weer een vorm van kosten voor onderhoud van het zwembad. De mate van activiteit in het zwembad is van invloed op hoeveel water er moet worden vervangen. In Nederland betaal je ongeveer € 4,50 voor 1 kubieke meter water (m3). Als je een volledig zwembad van 60m3 wilt vullen, dan kost dit je in totaal € 270,-. Hoeveel het aanvullen van je zwembad per jaar kost, is afhankelijk van het waterverlies. Maar reken zeker op tientallen euro’s. 

Wees voorbereid op de kosten

Hoeveel een zwembad dus per jaar kost? Alles bij elkaar opgeteld kom je uit op een bedrag tussen € 1100,- en € 1600,-. Hierin zitten dus alle kosten voor het onderhoud van je zwembad, zodat deze het gehele jaar door in topconditie blijft. Heb je nog vragen aan de hand van deze informatie? Aarzel dan niet om persoonlijk advies in te winnen.