fbpx

Optimale zwembadverwarming: verschillende methoden en energieverbruik onderzocht

compasspools-image
Homepage Optimale zwembadverwarming: verschillende methoden en energieverbruik onderzocht

In de zomer gebruiken we het zwembad voornamelijk om af te koelen. Maar buiten de hete zomermaanden willen we ook kunnen genieten van ons zwembad. Voornamelijk in het voor- en najaar is een watertemperatuur van 30 graden of hoger erg aangenaam. Maar hoe zorg je ervoor dat je altijd de gewenste watertemperatuur hebt?

Verschillende manieren om je zwembad te verwarmen

Wil je jouw zwembadwater verwarmen? Dan dien je eerst te bepalen met welke bron je dit wil doen. Er zijn namelijk verschillende soorten zwembadverwarming. Je kan kiezen voor elektriciteit, gas, mazout of een aardwarmtepomp. De tweede vraag is of je het hele jaar door gebruik wilt maken van het zwembad of enkel van april tot oktober.

Verwarmen met een elektrische warmtepomp

De elektrische warmtepomp wordt standaard door Compass Pools aangeboden. Deze warmtepomp is het meest performante met een COP van 16 bij ideale omstandigheden. Is het buiten een temperatuur van 14 á 15 graden? Dan werken deze inverter warmtepompen optimaal. Ze kunnen zonder problemen een watertemperatuur van boven de 32 graden halen.

Heb je reeds zonnepanelen liggen en wil je de overproductie nuttig besteden? Dan is dit de ideale manier om je zwembadwater te verwarmen. Het zwembad verbruikt overdag de meeste energie wanneer de panelen het meest productief zijn. De overtollige elektriciteit wordt omgezet in warm water.

Een intelligente sturing gekoppeld aan een frequentie gestuurde pomp, verbruikt gemiddeld veel minder energie dan een standaardpomp. De intelligente sturing in functie van temperatuur en tijdstip van de dag (capaciteitsplanning) kan je tot wel 30% op energiekosten besparen.

Verwarmen met een warmtewisselaar

Een andere methode om het water snel warm te krijgen is door middel van een warmtewisselaar. Deze methoden is ook zeer geschikt wanneer het buiten kouder weer is. De warmtewisselaar kun je laten plaatsen in combinatie met gas-, mazoutketel of aardwarmtepomp. Het is zelfs mogelijk om een warmtewisselaar tijdens de wintermaanden en een elektrische warmtepomp tijdens de zomermaanden te combineren. Ook een zonneboiler die is aangesloten op een warmtewisselaar kan tijdens de lente en zomer voor een warm zwembad zorgen.

Uiteraard moet je wel rekening houden met de plaatsing van de techniek van het zwembad. Deze moet namelijk in dezelfde ruimte worden geïnstalleerd als de warmtewisselaar en dus in de nabijheid van de ketel of boiler. Dit is niet altijd makkelijk te realiseren, dus denk hier vooraf goed over na. Onze specialisten staan altijd voor je klaar om je hierbij te helpen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Andere factoren voor het energieverbruik

Er zijn nog diverse andere factoren die bepalend zijn voor het energieverbruik van je zwembad. Laten we een aantal voorbeelden benoemen:

  • Laat je jouw zwembad wel of niet afgedekt? Met de juiste zwembadafdekking zorg je ervoor dat je zwembad ‘s nachts minder snel afkoelt. Je hebt dan dus ook minder energie nodig om het zwembad de volgende dag weer op de gewenste temperatuur te krijgen.
  • Kies je wel of niet voor een solar lamellen afdekking? Solar lamellen helpen het zwembadwater te verwarmen. Het gebruik van deze zwembadafdekking levert al snel enkele gratis graden op. Zonde wanneer je hier geen gebruik van maakt dus.
  • De ligging van je zwembad. Als jouw zwembad de hele dag in de schaduw staat, is er natuurlijk ook meer energie nodig om het zwembadwater te verwarmen.

Een goede en makkelijke manier om je energiekosten te drukken is door voor materiaal te kiezen met een hoog isolatiegehalte. Hierdoor is een monoblok zwembadkuip een betere keuze dan bijvoorbeeld kuipen van beton of metaal. De zwembadkuipen van Compass Pools zijn mede door de keramische kern de best isolerende kuipen op de markt.

Het verbruik van jouw zwembad

Het energieverbruik van jouw zwembad is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de afmetingen van het zwembad, de afdekking, het materiaal van de kuip, de gewenste temperatuur, de afstand tot de warmtepomp, in welke periode het zwembad wordt opgestart en het gebruik van het zwembad. Kortom, het is enorm lastig om exact weer te geven hoeveel jouw zwembad zal verbruiken. Gelukkig kunnen we wel een algemene richtlijn geven:

Voor een gemiddeld zwembad met een gemiddelde temperatuur van 28 graden, voorzien van een solar lamellen afdekking, kun je rekening houden met een jaarlijks verbruik van 1.300 kW. Hierbij rekenen we met een zwemseizoen van begin april tot begin oktober.

Wij bieden een inverter warmtepomp en automatische lamellenafdekking die we intelligent kunnen sturen. Hierdoor kunnen we de verwarming optimaliseren in functie van buitentemperatuur en tijdstip van de dag (capaciteitsplanning). Je mag hierbij rekenen op een energiekost van 500 euro per jaar (gerekend aan 0,38 euro/ kW).

Het is van cruciaal belang dat het zwembad is voorzien van de juiste zwembadafdekking. 80% van de warmte verdwijnt namelijk langs het wateroppervlak.

Conclusie

Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen zijn er heel wat mogelijkheden om je zwembad te verwarmen. We plannen graag een gesprek in om de juiste keuzes te maken met de mogelijkheden die jij hebt. Neem hiervoor gerust contact met ons op.