fbpx

Zwembadtechniek: zo houd je het water helder en gezond

compasspools-image
Homepage Zwembadtechniek: zo houd je het water helder en gezond

Zwembadwater moet uitnodigen om erin te springen. Geen troebel water of vies groen water met een glibberige bodem. Gewoon fris en gezond water, zonder nare geurtjes. Dat wil zeggen: vrij van bacteriën en parasieten. Maar hoe houd je het zwembadwater helder en gezond? Met behulp van zwembadtechniek. Zo biedt Compass Pools een energiezuinige filterinstallatie met alle technische onderdelen die nodig zijn voor de reiniging van het zwembadwater. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over zwembadtechniek.  

 

Welke factoren zijn van invloed op de kwaliteit van het water? 

Is jouw water groen, bruin, troebel of begint het water te schuimen? Dan ligt dit aan de kwaliteit van het zwembadwater. Zwembadtechniek kan deze problemen oplossen. Voordat we je uitleggen hoe zwembadtechniek werkt, is het goed om te weten welke factoren van invloed zijn op de kwaliteit van het zwembadwater. Op die manier weet je ook waar de aparte kleur van je zwembadwater vandaan komt. Hieronder nemen we de belangrijkste factoren met je door. 

 

De kwaliteit van het water waarmee je het zwembad vult 

Vul jouw zwembad altijd met kraanwater. Kraanwater is namelijk schoon en goed in balans. Ieder ander water, zoals bronwater, kan direct of op de lange termijn problemen veroorzaken. Zorg dat de basis van jouw zwemwater goed is en vul je zwembad daarom het liefst met kraanwater. 

 

Vervuiling in het zwembad 

Je zwembadwater krijgt hoe dan ook te maken met vervuiling. Heb je een binnenbad? Dan wordt de vervuiling voornamelijk veroorzaakt door de zwemmers zelf. Bij een buitenbad heb je wat minder invloed op het vuil dat in het zwembadwater terecht komt. Denk aan bladeren, gras, insecten, vogelpoep, stof en pollen. Goede zwembadafdekking kan hierbij een goede oplossing bieden. 

 

Zwemmers die vuil met zich meenemen 

Haren, oliën, vetten, cosmetica, huidschilfers, speeksel en zweet. Dit zijn nog maar een aantal voorbeelden van dingen waarmee zwemmers het zwemwater kunnen vervuilen. Wist je dat iedere zwemmer meer dan 1 miljard micro-organisme bij zich draagt? Kortom, iedere zwemmer vervuilt je zwembad. Gelukkig bestaat er zwembadtechniek waarmee je dit vuil kan verwijderen. 

 

Kwaliteit van het zwembad en de hulpmiddelen 

Een zeer groot gedeelte van de kwaliteit van het zwemwater is afhankelijk van de kwaliteit van je zwembad en alle hulpmiddelen. Hoe is je zwembad gebouwd en met welke componenten? Van welke filterpomp maak je gebruik? Op welke snelheid filter je het water? En hoe zit het met de kwaliteit van je afdekking? Stuk voor stuk factoren die de kwaliteit van je water bepalen. Zonder kwalitatieve afdekking komt er bijvoorbeeld meer vuil in je water en ook te veel zonlicht doet niets goed voor de kwaliteit van het water. Vele uren zonneschijn zorgen ervoor dat het chloor sneller verdwijnt. 

 

Hoe onderhoud en gebruik je het zwembad? 

Om de kwaliteit van het zwembadwater te waarborgen is het van belang je zwembad goed te onderhouden. Hoe vaak maak je het zwembad schoon? Hoe vaak spoel je het filter terug? Welke desinfectiemiddelen voeg je toe en in welke hoeveelheid? Daarnaast is het goed om te kijken hoe de zwemmers het zwembad gebruiken. Spring je even onder de douche voordat je in het zwembad duikt? En gebruik je jouw zwembad voornamelijk om te ontspannen of ook om actief in te zwemmen? Dit zijn allemaal factoren die beïnvloeden hoeveel vuil er in je zwembad terecht komt. 

De oplossing: energiezuinige filterinstallatie van Compass Pools 

Om de kwaliteit van jouw zwembadwater op peil te houden is er zwembadtechniek ontwikkeld. Compass Pools levert de perfecte energiezuinige filterinstallatie bij jouw zwembad. Dit is een filterinstallatie met alle technische onderdelen die nodig zijn voor de reiniging van het zwembadwater. 

 

De filterinstallatie is zorgvuldig samengesteld om een optimale werking te garanderen. De filterinstallatie wordt dan ook volledig aangepast aan de afmeting van het zwembad. Uiteraard worden op basis van jouw wensen alle technische onderdelen op maat aangesloten. Dit is uiteraard een stuk voordeliger dan de aanschaf van alle onderdelen afzonderlijk. 

 

De complete filterinstallatie omvat het volgende: filet met AFM, fluisterpomp, Inverter warmtepomp, automatische niveauregeling, sturingskasten met beveiligingen en eventueel een desinfectieapparaat. Je wil uiteraard dat je zwembadtechniek optimaal wordt onderhouden. Daarom biedt Compass Pools diverse service- en onderhoudscontracten. 

 

Ben je benieuwd naar onze service of mogelijkheden op het gebied van zwembadtechniek? Compass Pools voorziet jouw zwembad graag van totale filter- en desinfectie oplossing voor het zwembadwater. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken! 

 

Wat kan ik naast de zwembadtechniek zelf doen om het zwemwater schoon te houden? 

Wanneer de zwembadtechniek op orde is, is dit de basis voor mooi en helder water. De filterinstallatie moet goed zijn werk kunnen doen en het opgevangen vuil moet afgevoerd kunnen worden. Het is dan ook van groot belang dat je regelmatig het filter terugspoelt. Wanneer je dit goed geregeld wil hebben kun je ook een zwembadinstallatie laten uitvoeren met een automatisch terugspoelsysteem. 

 

Andere dingen die je zelf kunt doen om de kwaliteit van het zwembadwater te bevorderen zijn het verwijderen van bladeren en het zwembad goed afdekken wanneer er niet in gezwommen wordt. Daarnaast is het verstandig om met enige regelmaat een bodemreiniger in te zetten. Zien jouw zwembad en het zwemwater er mooi uit? Dan wil dit niet direct zeggen dat het water ook gezond is. Je moet namelijk ook de desinfectie op orde hebben. Hierbij biedt zwembadtechniek de ideale oplossing. 

 

Dit zijn de belangrijkste onderdelen van jouw zwembadtechniek 

Om een nog duidelijker beeld te krijgen van zwembadtechniek, nemen we de belangrijkste onderdelen met je door. We leggen je per onderdeel uit wat de functie precies is. Uiteraard kunnen de specialisten van Compass Pools je hier nog veel meer over vertellen. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt. 

 

Zwembad verwarmen met een warmtepomp 

Iedereen wil een zwembad in de tuin met een aangename temperatuur. Hiervoor moet het zwembad verwarmd worden. Om je zwembad te verwarmen heb je een krachtige aandrijving nodig. Een warmtepomp zet buitenlucht om in warmte. Dit is doorgaans de meest efficiënte manier om je zwembad te verwarmen. 

Zwembadpomp om zwemwater schoon te houden 

Om jouw zwembadwater schoon te houden is het verstandig om een zwembadpomp aan te schaffen. Deze zwembadtechniek circuleert het water vanuit het zwembad via de filter weer terug naar het zwembad. Bovendien is het met deze zwembadtechniek ook mogelijk om de waterwaardes constant te meten. 

 

Alle vuile deeltjes uit het water met een filter 

De zwembadfilter zorgt ervoor dat alle vuile deeltjes uit het water worden gehaald. Denk bijvoorbeeld aan het vuil dat de zwemmers met zich meenemen. Je hebt hierbij de keuze uit twee typen zwembadfilters. Een filter met glasparels en een filter met zandfiltervulling.  

 

Glasparels zijn kleine korrels die het filtergebied vergroten. Dit verhoogt de effectiviteit van het filteren. Glasparels absorberen deeltjes die groter zijn dan de parels. Ze verminderen de kans op schade aan het filter en verlengen de levensduur. Echter vereisen ze wel meer onderhoud dan de zandvulling filters. Bij de zandvulling filters wordt zand gebruikt om het water te filteren. Hierdoor zijn deze filters vaak goedkoper en vereisen ze minder onderhoud. Ze zijn alleen wel wat minder effectief omdat ze de kleinere deeltjes niet kunnen filteren. 

 

Waterbehandeling met chloor of zoutelektrolyse 

Je desinfecteert jouw zwemwater met chloor of via een zoutelektrolyse. Deze zwembadtechnieken zijn ideaal voor waterdesinfectie. Chloor wordt gebruikt als oxidator om schadelijke micro-organismen te verwijderen, terwijl zoutelektrolyse wordt gebruikt om mineralen en andere verontreinigingen te verwijderen. In sommige gevallen kan het gebruik van een combinatie van chloor en zoutelektrolyse de beste resultaten opleveren. Het is belangrijk om te weten dat beide methoden verstandig moeten worden gebruikt om het beste resultaat te krijgen. 

 

Lamellendek om zwemwater te beschermen tegen vuil 

Met behulp van een elektrische besturingskast is het mogelijk om je lamellendek automatisch te laten openen en sluiten. Je kunt je lamellendek eenvoudig besturen met je afstandsbediening. Deze zwembadtechniek zorgt ervoor dat het zwemwater niet vuil wordt op het moment dat je er geen gebruik van maakt. Denk aan vuil door bijvoorbeeld bladeren en vogelpoep. 

 

Onderhoud je zwemwater goed met Compass Pools 

Wil jij zwemwater realiseren dat uitnodigt om erin te springen? Dan is het verstandig om je zwemwater goed te onderhouden en de juiste zwembadtechnieken toe te passen. Compass Pools kan je hierbij helpen. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van onze zwembadtechnieken? Neem dan gerust contact met ons op!