fbpx

Zo houd je jouw zwembadwater kristalhelder

compasspools-image
Homepage Zo houd je jouw zwembadwater kristalhelder

Voor je het weet is de zomer weer begonnen. In deze periode wil je niets liever dan dat je zwembadwater kristalhelder is. Maar de vraag is: hoe zorg je hiervoor? En nog belangrijker: hoe houd je het zo?

Om het water goed helder te houden, moeten er twee aspecten aangepakt worden: het chemische aspect en het fysieke aspect. Een combinatie van deze aspecten zal het beste resultaat opleveren.

Het fysieke aspect

Voordat je jouw zwembad laat plaatsen denk je al goed na over het fysieke aspect. Denk bijvoorbeeld aan een goede circulatie, filtratie en de afdekking van je zwembad. Onze specialisten zorgen voor de beste oplossing voor ieder zwembad.

1: Een goede circulatie

Een uitstekende circulatie is van essentieel belang. De circulatie is afgestemd op het volume van jouw zwembad en zorgt voor een regelmatige filtering. Ook wordt er gezorgd voor een betere verspreiding van de chemicaliën in het zwembadwater én zorgt het ervoor dat het water sneller opwarmt.

2: De juiste filtratie

Het volgende fysieke aspect waar je rekening mee moet houden is de filtratie. Er zijn diverse manieren om je zwembadwater te filteren: zandfilters, cartridge filters en diatomeeënaarde filters. Voor de meeste privézwembaden wordt een zandfilter gebruikt. Hierbij geldt de volgende regel: is de filtersnelheid traag en de substantie in de filter zeer fijn? Dan zullen de vuildeeltjes beter worden gefilterd.

3: De afdekking van je zwembad

Ook de afdekking van je zwembad speelt een grote rol in het zuiver en helder houden van je zwembadwater. Maar hoe dek jij jouw zwembad op de juiste manier af? Dek je zwembad af met een rolluik of zeil. Dit doe je om te voorkomen dat er insecten, bladeren of ander vuil in je zwembadwater terechtkomen. Bovendien zorgt de juiste zwembadafdekking ervoor dat de warmte van je zwembadwater beter behouden blijft. Dit scheelt aanzienlijk in energiekosten.

Kies je voor een lamellendeck? Dan is deze ook nog eens kindvriendelijk. Een lamellendeck is namelijk in staat om het gewicht van kinderen en huisdieren te dragen. Hierdoor kun je ze veilig laten spelen in de tuin zonder bang te hoeven zijn dat ze in het zwembad vallen.

Wil je meer weten over zwembadafdekking en welke soort het beste bij jou past? Lees dan onze blog: “zwembadafdekking: zorgeloos genieten van je zwembad”.

Het chemische aspect

Naast het fysieke aspect heeft ook het chemische aspect een grote invloed op de kwaliteit van het zwembadwater. Een goede ontsmetting zorgt voor kristalhelder zwembadwater. Hierbij kijken we zowel naar de pH-waarde als de chloorwaarde.

1: De pH-waarde

De pH-waarde bepaalt de zuurtegraad van je water. De optimale pH-waarde ligt tussen de 7,0 en 7,4. Deze waarden kunnen worden gemeten met testsets. Indien nodig kunnen de waarden worden geoptimaliseerd met de nodige producten. Hierover kunnen onze specialisten je goed adviseren.

2: De chloorwaarde

De volgende belangrijke factor is de chloorwaarde. Chloor heeft een zuiverende werking. Hierdoor kunnen alle organische vuiltjes worden weg gefilterd. Op zoek naar een alternatieve oplossing? Ga dan voor een behandeling met zoutelectrolyse.

3: Vlokking

Maakt jouw zwembad gebruik van een zandfilter? Dan kan er een extra maatregel worden genomen: vlokking. Vlokking zorgt ervoor dat de vuildeeltjes die te klein zijn om te kunnen worden gefilterd, samenklonteren tot één vlok. Op die manier zijn de vuildeeltjes wel groot genoeg om te kunnen worden gefilterd in de zandfilter.

Geniet van kristalhelder zwembadwater

Een combinatie van deze fysieke en chemische aspecten maakt jouw zwembadwater kristalhelder. Zo kan jij optimaal genieten van je zwembad aankomende zomer!

Heb je nog vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Compass Pools? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten staan altijd voor je klaar om je te adviseren.