fbpx

Is zwemmen in chloorarm water mogelijk?

compasspools-image
Homepage Is zwemmen in chloorarm water mogelijk?

Veel mensen dromen van een zwembad in de tuin. In die droom is het water altijd kraakhelder. Om ervoor te zorgen dat jij de grote hoeveelheid zwembadwater mooi helder en voornamelijk hygiënisch houdt, dien je rekening te houden met enkele voorwaarden. De zwembadexperts van Compass Pools vertellen je hier graag meer over.

Zorg voor voldoende circulatie

In het volledige zwembad moet voldoende circulatie zijn. Het is van cruciaal belang waar de skimmers, bodempot en inspuiters worden geplaatst. Net als het debiet van de pomp en de filter natuurlijk.

Een gezonde waterkwaliteit om zorgeloos te kunnen zwemmen

Om in alle veiligheid van je zwembad te kunnen genieten, moet het zwembadwater ontsmet worden. Hiervoor zijn verschillende theorieën. De bekendste zijn uv ontsmetting, ozon, hydrolyse, zoutelektrolyse en de chloor- en zuurregeling.

De eerste en meest belangrijke stap voor een gezonde waterkwaliteit is goed onderhoud van het zwembad. Je moet o.a. regelmatig de mandjes en filters grondig spoelen en hierbij uiteraard de rolluikbak niet vergeten. Het vuil dat je hiermee uit het water haalt hoeft later niet meer chemisch te worden afgebroken.

Het water ontsmetten

Het is uiteraard niet mogelijk om al het vuil proactief uit het water te verwijderen. Daarom lichten onze specialisten kort de meest gangbare automatische ontsmettingssystemen toe.

Iedere zwembadexpert is het erover eens dat de meest gebruiksvriendelijke manier om het zwembadwater schoon te houden chloor is. Toch hebben veel mensen direct negatieve gedachtes bij chloor. Zij denken spontaan aan de geur van een publiek zwembad. Toch is het zo dat wanneer je chloor met mate gebruikt, het nog steeds het meest effectieve middel is om zwembadwater mee te ontsmetten. Ook zal het op deze manier geen onaangename geur verspreiden.

Manueel en automatisch de waterkwaliteit optimaliseren

Manueel

Er zijn veel pieken en dalen in het verbruik van chemicaliën wanneer je manueel 3 x per week de waterkwaliteit meet en enkel op dat moment de waardes optimaliseert. Het kan hierbij namelijk voorkomen dat er op sommige momenten te weinig aanwezig is, waardoor het later weer overgecompenseerd wordt. Zo zal de consumptie van chloor zeker hoger zijn dan wanneer constant de ideale hoeveelheid wordt aangehouden.

Voor een geleidelijke werking van chloor bevatten de chloortabletten een stabilisator. Wanneer die stabilisator niet aanwezig zou zijn, zou het chloor zeer snel worden afgebroken door het zonlicht. De stabilisator bestaat uit cyaanzuur. Dit zuur kan niet worden afgebroken en stapelt zich op in het water. Wordt de hoeveelheid cyaanzuur te hoog? Dan vermindert de werking van het chloor. De enige oplossing hiervoor is om het zwembadwater te vervangen door nieuw en schoon leidingwater.

Automatisch

De waardes van het zwembadwater kunnen constant gemeten en geoptimaliseerd worden door een automatisch meet- en regelsysteem op basis van vloeibaar chloor. Worden de chloor en pH-waardes continu gemonitord en bijgestuurd? Dan blijft het zwembadwater met een minimale hoeveelheid chloor in optimale conditie. Op die manier kun je het chloorgebruik aanzienlijk verminderen.

Bij dit systeem is geen cyaanzuur nodig om te stabiliseren, alleen het chloor dat op dat moment nodig is zal worden geïnjecteerd. Het systeem heeft steeds sensoren in de circulatie en vangt de behoefte aan chloor en zuur onmiddellijk op. Bij intens gebruik van het zwembad op een zonnige dag zal de chloordosering meer chloor toedienen dan op een renachtige maandagochtend.

Wat te doen bij overgevoeligheid voor chloor?

Ben jij overgevoelig voor chloor? Dan raden wij aan om naast het ontsmettingssysteem ook een uv-lamp te plaatsen. Hiermee wordt het water ook op biologisch niveau gedesinfecteerd zonder dat hier chemische stoffen bij gebruikt worden. De bacteriën die door de uv-lamp stromen kunnen zich niet langer voortplanten omdat ze gedestabiliseerd worden. Hierdoor is minder chloor noodzakelijk voor volledige desinfectie.

Dit systeem biedt naast gebruiksgemak nog veel meer voordelen. Zo wordt er slechts gebruik gemaakt van de minimale hoeveelheid chloor en er is geen cyaanzuur aanwezig in het water. Het nadeel is alleen dat je de uv-lamp na verloop van tijd dient te vervangen. Daarnaast is het noodzakelijk om bidons met chloor te kopen.

Ontsmetting via zoutelektrolyse en hydrolyse

Een andere populaire techniek werkt op basis van zout. Door elektrolyse wordt het zout omgezet in natrium en chloor. In deze situatie gaat de installatie van het zwembad als het ware zelf chloor aanmaken. Het is dus niet zo dat je volledig chloorvrij kan zwemmen wanneer je voor zoutelektrolyse kiest. De hoeveelheid chloor is weldegelijk lager indien de zoutelektrolyse gecombineerd kan worden met de hydrolyse.

Hydrolyse is een techniek waarbij door elektrisch spanning de aanwezige molecules worden gesplitst. Gedurende zeer korte tijd zijn deze vluchtige elementen desinfecterend. Ze verliezen hun werking zeer snel, waardoor ze enkel effectief zijn binnen een korte afstand van de elektrolyse cel.

Een groot voordeel hiervan is dat je geen bussen met chloor hoeft aan te schaffen. Bovendien is zout een stuk goedkoper. Daarnaast is het zwembadwater zachter door de ontkalkende functie. Maar let goed op, ieder voordeel heeft ook zijn nadeel. De elektrolyse cel moet regelmatig ontkalkt en vervangen worden.

Daarnaast is zout zeer corrosief en tast het zelfs inox 316 aan. Het is dus belangrijk om er rekening mee te houden dat de rolluikas, warmtepomp en circulatiepomp minder lang mee zullen gaan. Bovendien wordt het chloor constant op hetzelfde tempo aangemaakt, waardoor het systeem niet kan inspelen op de pieken en dalen in de nood aan chloor.

Conclusie

De uv en hydrolyse techniek zijn niet in staat om zonder enige vorm van chloor een zwembad te ontsmetten. Dat is de reden dat dit steeds in combinatie met een andere techniek gebruikt wordt. Proper zwembadwater zonder chloor is dus helaas niet mogelijk, maar door andere technieken te combineren is het wel mogelijk om de hoeveelheid chloor aanzienlijk te verlagen.

Heb jij nog vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!