fbpx

Zwembad winterklaar maken: zo doe je dat

compasspools-image
Homepage Zwembad winterklaar maken: zo doe je dat

Terwijl de dagen korter worden en de temperaturen lager, ligt je zwembad er steeds meer verlaten bij. De winter staat weer voor de deur. Tijd om jouw zwembad winterklaar te maken dus! Start met de voorbereidingen zodra de temperatuur onder de 12 graden zakt. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je jouw zwembad op de juiste manier winterklaar maakt.

Ga jij voor een passieve of actieve overwintering?

Wanneer je jouw zwembad winterklaar gaat maken heb je de keuze tussen twee methodes: de actieve of de passieve overwintering. De uiteindelijke keuze is afhankelijk van het type installatie én in welk gebied je zwembad geplaatst is. Wij leggen je graag uit wat de verschillen zijn tussen deze twee methodes.

Zwembad winterklaar maken met actieve overwintering

Staat je filterinstallatie vorstvrij? Dan zal er voor de actieve overwintering of het vertragen van de werking van je zwembad worden gekozen. Volg onderstaande stappen om je zwembad actief te laten overwinteren.

Stap 1: Zorg ervoor dat jouw zwembad perfect schoon is. Denk hierbij ook aan de waterlijn, wanden, randen én de bodem.

Stap 2: Bij het zwembad winterklaar maken is het van belang dat de waterkwaliteit uitstekend is. Controleer de waterkwaliteit en voeg indien nodig producten toe die de kwaliteit verbeteren.

Stap 3: Heb jij producten moeten toevoegen om de kwaliteit van het zwembadwater te verbeteren? Laat je zwembad dan nog een nacht filteren.

Stap 4: Voeg een geschikt overwinteringsproduct toe aan het water. Doe dit volgens de voorschriften op het productetiket.

Stap 5: Beschikt jouw zwembad over een warmtepomp? Dan kun je deze ook het beste afsluiten. Sluit eerst de toevoer van het water naar de warmtepomp af. Vervolgens koppel je de warmtepomp zelf af en laat je het resterende water uit de warmtepomp lopen. Wil je de warmtepomp nog extra beschermen tegen inlopend vocht? Dan kun je een winterhoes over je warmtepomp plaatsen.

Stap 6: Zet jouw zwembadthermostaat vervolgens op 5 graden. Het is ook belangrijk dat de technische ruimte vorstvrij blijft tijdens de winterperiode.

Stap 7: Zorg ervoor dat de timer van de filterinstallatie wordt ingesteld op +/- 2 x 2u filteren per dag. Vervolgens activeer je de antivriesfunctie op je stuurkast. Is er geen antivriesfunctie? Dan dien je bij de start van de eerste vorst de pomp 24 uur te laten draaien.

Stap 8: Dit is een zeer belangrijke stap om je zwembad winterklaar te maken. Dek het zwembad af met een goed winterzeil.

Jouw zwembad is nu klaar voor een actieve overwintering.

Zo maak je jouw zwembad klaar voor de passieve overwintering

Is jouw zwembad aangelegd in een gebied waar het vaak vriest? Of staat de filterinstallatie op een plek die niet vorstvrij is? Dan kun je jouw zwembad het beste winterklaar maken met een passieve overwintering of volledige stopzetting van je zwembad. Om je zwembad op een passieve manier winterklaar te maken kun je onderstaande stappen volgen.

Stap 1: Maak jouw zwembad perfect schoon. Hierbij moet je dus ook rekening houden met de waterlijn, wanden, randen en de bodem.

Stap 2: Controleer de kwaliteit van het water en voeg indien nodig producten toe die noodzakelijk zijn om de waterkwaliteit te verbeteren.

Stap 3: Heb je bij stap 2 een product toegevoegd aan het water om de kwaliteit te verbeteren? Laat het zwembadwater dan nog een nacht filteren.

Stap 4: Voeg een geschikt overwinteringsproduct toe aan het water. Doe dit volgens de voorschriften die op het productetiket staan.

Stap 5: Verlaag de waterstand van het zwembad tot net onder het niveau van de skimmer.

Stap 6: Laat het water uit alle bevriesbare elementen van de installatie lopen. Denk hierbij aan de pomp, het filter, de warmtepomp, de verwarmingsketel en de warmtewisselaar.

Stap 7: Vervolgens verwijder je het water uit de skimmers, de skimmerleidingen, inspuiters en stofzuigeraansluiting. Breng hierbij de winterafsluitdoppen aan. Gebruik eventueel een Gizzmo, een tennisbal of een lege fles om de skimmer te beschermen tegen het kapotvriezen.

Stap 8: Voer een geschikt overwinteringsproduct toe aan het overige zwembadwater. Let uiteraard weer goed op de voorschriften op het productetiket.

Stap 9: Om je zwembad helemaal winterklaar te maken is het goed om het af te dekken met een winterzeil.

Voorkom winterschade aan je zwembad

Met behulp van bovenstaande stappen maak je jouw zwembad winterklaar. Heb je hulp nodig bij het bepalen of de actieve of passieve overwintering beter bij je zwembad past? Neem dan gerust contact met ons op!