fbpx

Wanneer en hoe start ik mijn zwembad terug op?

compasspools-image
Homepage Wanneer en hoe start ik mijn zwembad terug op?

Wanneer de winter eindelijk achter de rug is kunnen we weer gaan dromen over de warme zomeravonden aan het zwembad. Je wilt je zwembad in optimale omstandigheden hebben zodra de eerste zonnestralen tevoorschijn komen. Daarom kun je het beste op tijd starten met de voorbereidingen. In deze tekst nemen we je mee in het stappenplan om jouw zwembad winterklaar te maken.

Wanneer is het beste moment om je zwembad op te starten?

Wat het beste moment is om te starten is afhankelijk van de locatie, het klimaat én de installatie die je hebt. Over het algemeen is het ideale moment wanneer de kans op vorst volledig weg is. Dat wil zeggen dat in Nederland meestal vanaf april het beste moment is.

Volg deze stappen om je zwembad zomerklaar te maken

1: De schoonmaak

Is jouw zwembad afgedekt met een winterzeil? Dan dien je deze eerst te verwijderen. Met een schepnet kun je bladeren en ander vuil uit het water verwijderen. Vervolgens kun je het winterzeil met proper water en een zachte borstel schoonmaken. Hierna laat je het zeil goed opdrogen in de zon.

Is het zwembad vrijgemaakt? Dan is het tijd voor het ‘vuile’ werk. Je dient eerst het grofvuil uit de skimmers en van de bodem te halen. Dit kun je doen met een schepnet. Wanneer het grofvuil verwijderd is kun je de bodem laten reinigen door een zwembadstofzuiger. Daarna kun je de waterlijn met een speciale waterlijnreiniger en zachte spons behandelen. De waterlijn is een zwarte watermarkering door kalkaanslag.

2: Terug op het juiste niveau

In sommige gevallen kan het nodig zijn om je zwembad bij te vullen. Let er goed op dat je hiervoor altijd leidingwater gebruikt en geen bron- of grondwater! Leidingwater is namelijk de enige juiste basis voor proper en helder zwembadwater gedurende de hele zomer. Ook het peil moet hoog genoeg staan voor de functie van de lamellenafdekking.

Een algemene richtlijn die je aan kunt houden is dat het water tot ongeveer halverwege de skimmers moet staan. Bij de meeste buitenzwembaden komt dit overeen met een waterpeil van ongeveer 10 centimeter onder de zwembadrand.

3: De technieken

Het zwembad is nu proper en het water is voldoende bijgevuld. Dan is het tijd om de techniek terug op te starten. Check zeker even of alle koppelingen zijn teruggedraaid. Deze koppelingen zijn namelijk zeer gevoelig voor lekkages.

De filters mogen enkele dagen draaien om het water goed proper te krijgen. Heb je voor de winter een overwinteringsproduct toegevoegd? Dan zal een periode van ongeveer 3 dagen filteren voldoende zijn. Heb je dit niet gedaan? Dan kan de filter best nog wat langer lopen. Hierna kun je ook de zwembadverwarming langzaam inschakelen.

4: Waterbalans checken

Filterinstallatie en verwarming? Check! Dan is het nu tijd om de waterbalans te controleren. Met een digitale watertester controleer je het chloor- of zoutgehalte en de pH-waarde van het zwembadwater. Het is goed om eerst de pH-waarde terug op orde te stellen. Anders zullen de andere producten hun impact missen. Is het chloorgehalte te laag? Dan kan er een zogenaamde chloorshock nodig zijn om het chloorgehalte terug op peil te krijgen.

5: Tijd voor een poolparty

Heb je bovenstaande stappen gevolgd? Dan is jouw zwembad helemaal klaar voor een knallende poolparty. Let wel op, ook na de poolparty dien je het zwembadwater regelmatig te controleren om zorgeloos te kunnen genieten.