fbpx

Heb je een vergunning nodig voor een zwembad?

compasspools-image
Homepage Heb je een vergunning nodig voor een zwembad?

Het is belangrijk om te weten of je een vergunning nodig hebt als je overweegt voor een zwembad in de tuin te kiezen. Heb je een vergunning nodig voor een zwembad? Kan het bouwen van een zwembad vergunningvrij? Is er een meldingsplicht bij de gemeente? Het kan verwarrend zijn. Daarom helpt Compass Pools je graag verder. 

Welke vergunning geldt voor een zwembad in de tuin?

Waar er jaren geleden nog verschillende soorten vergunningen van toepassing waren op werkzaamheden in en rondom huis, zijn deze sinds 2018 gebundeld in de omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning vraag je aan als je iets wilt gaan veranderen aan je huis of tuin, maar soms is een zwembad aanleggen vergunningvrij. Daarnaast kan er sprake zijn van een meldingsplicht voor de uit te voeren activiteit. 

Wanneer heb je een vergunning nodig voor een zwembad?

In de regel heb je altijd een vergunning nodig voor een zwembad in de tuin wanneer deze overdekt wordt. Daarnaast moet je informeren naar een vergunning voor een zwembad wanneer je woont in een monument of rijksbeschermd gebied. Verder kan het zo zijn dat je een vergunning nodig hebt in verband met de graafwerkzaamheden om het zwembad in de tuin in te graven. Andere redenen waarom je een vergunning nodig hebt, kunnen zijn:

  • Je wilt een zwembad in de voortuin plaatsen;
  • Het zwembad overschrijdt de maximale grootte voor vergunningsvrij bouwen;
  • Het zwembad ligt te dicht bij de perceelgrens;
  • Het zwembad ligt in de achtertuin op meer dan 30 meter van de woning;
  • Het zwembad ligt te dicht in de buurt van een oever of waterloop. 

 

Wanneer is een zwembad bouwen vergunningsvrij?

Omdat het van veel factoren afhankelijk is of je vergunningsvrij een zwembad kunt bouwen, is het moeilijk om te garanderen dat je geen vergunning nodig hebt. Echter, in de regel is het plaatsen van een zwembad vergunningvrij in alle situaties met uitzondering van eerdergenoemde. Natuurlijk wil je er wel zeker van zijn dat de bouw van het zwembad vergunningvrij is. Het is daarom verstandig om dit te controleren via https://omgevingswet.overheid.nl/. Daarnaast is het van belang om informatie in te winnen bij de gemeente waarin je woonachtig bent. Er kan namelijk ook sprake zijn van een meldingsplicht, ongeacht of er wel of geen vergunning nodig is voor het zwembad.

Meer informatie? Neem contact met ons op

Is het duidelijk voor je wat de regels zijn omtrent een vergunning voor een zwembad in de tuin? Controleer dan meteen of je een vergunning nodig hebt of vergunningsvrij aan de slag kunt met het zwembad van je dromen. Zijn er nog onduidelijkheden? Informeer dan bij Het Omgevingsloket of de gemeente. Als je er zeker van bent dat je over de juiste vergunning beschikt voor een zwembad in de tuin, staan we bij Compass Pools voor je klaar!