fbpx

Vergeet de sportschool: zwemmen is goed voor lichaam én geest

compasspools-image
Homepage Vergeet de sportschool: zwemmen is goed voor lichaam én geest

Een zwembad in de tuin biedt meer voordelen dan alleen verkoeling en ontspanning tijdens de warme zomerdagen. Zwemmen is namelijk ook enorm goed voor je lichaam en geest. Iedereen weet dat zwemmen een uitstekende manier is om je conditie op peil te houden, maar het gaat nog verder dan dat. In deze blog ontdek je alle fysieke en geestelijke voordelen van een eigen zwembad in de tuin.

Minder stress en meer energie

Ken je dat? Je komt na een lange en stressvolle werkdag thuis en je wilt niets liever dan even heerlijk ontspannen. En er zijn betere manieren om dit te doen dan heel de avond op de bank door te brengen. Een paar baantjes zwemmen is dan dé ideale activiteit. In het water voel je je een stuk lichter, waardoor zwemmen een rustgevend effect geeft. Daarnaast vermindert het je stressniveau.

Ook zal je meer energie hebben wanneer je uit het zwembad komt, dan toen je erin sprong. Hoe dit komt? Tijdens het zwemmen komt het hormoon serotonine vrij in je lichaam. Dit hormoon beïnvloedt jouw humeur op een positieve manier. Daarnaast krijgt je zelfvertrouwen een flinke boost. Hier krijg je nieuwe energie van.

Kortom, een duik in het zwembad zorgt niet alleen voor een lichamelijke, maar ook voor een mentale opkikker.

Een betere nachtrust

Mensen die regelmatig sporten slapen een stuk beter. Wanneer je zwemt gaat niet alleen je hartslag, maar ook je stofwisseling en lichaamstemperatuur de lucht in. Komt ons lichaam daarna weer tot rust? Dan dalen deze weer tot een niveau dat lager is dan bij niet-sporters. Dit zorgt ervoor dat mensen die regelmatig bewegen sneller in slaap vallen.

Iemand die zwemt slaapt niet alleen sneller, maar ook beter. Sporten zorgt er namelijk voor dat je dieper slaapt. Span je jouw lichaam in overdag? Dan komt je lichaam ‘s nachts beter tot rust.

Zwemmen verlaagt je bloeddruk

Heb je last van een te hoge bloeddruk? Dan is zwemmen de ideale activiteit om je bloeddruk te verlagen. Wanneer je zwemt oefent het water meer druk uit op je lichaam. Hierdoor daalt je bloeddruk. Je bloed gaat namelijk makkelijker terug naar het hart waardoor het 10% tot 15% minder hard hoeft te pompen. Deze verlaagde rusthartslag verklaart ook waarom zwemmen zo rustgevend is.

Niet alleen je bloeddruk, maar ook je cholesterol daalt. Deze combinatie verkleint de kans op hart- en vaatziekten, mits je voldoende sport. Minstens drie keer per week een half uur zwemmen is hiervoor voldoende.

Je spieren en botten versterken

Van verschillende soorten sporten weten we dat ze je spieren versterken en de dichtheid van je botten laten toenemen. Je lichaam ondersteunt meer gewicht waardoor je botten versterken. Van zwemmen werd lang gedacht dat het als lage-impact-sport geen effect had op de dichtheid van je botstructuur. Echter toont nieuw onderzoek aan dat dat wel degelijk het geval is. De botdichtheid is niet zo hoog als bij krachtsporters, maar wel een stuk hoger dan bij niet-sporters.

Conclusie

Wil je jezelf mentaal en fysiek verbeteren? Dan is zwemmen dé perfecte activiteit. Tijdens het zwemmen gebruik je bijna alle spiergroepen in je lichaam. Geef jij niet veel om de fysieke voordelen en wil je gewoon heerlijk ontspannen en tot rust komen? Dan is een zwembad ook de ideale oplossing voor jou.

Ben jij overtuigd van de voordelen van een zwembad bij je thuis? Dan ben je bij Compass Pools aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.