fbpx

4 overwegingen voordat je een zwembad in de tuin laat aanleggen

compasspools-image
Homepage 4 overwegingen voordat je een zwembad in de tuin laat aanleggen

Zorg ervoor dat je niet in het diepe wordt gegooid en plan het aanleggen van een zwembad in jouw tuin zorgvuldig. Voordat je een zwembad in de tuin laat aanleggen, zijn er een aantal belangrijke zaken om te overwegen en te regelen.

1.Vergunningen

Voor 2010 waren er soms meerdere vergunningen nodig bij het bouwen van een zwembad, namelijk een bouwvergunning, sloopvergunning én milieuvergunning. Vanaf 2010 is dit samengebundeld in één vergunning, namelijk de omgevingsvergunning.

Vaak is een vergunning niet nodig om een zwembad aan te mogen leggen. Echter is het belangrijk dat u dit altijd nakijkt aangezien er uitzonderingen zijn. Wat zijn situaties wanneer een vergunning voor het aanleggen van een zwembad wel nodig is?

  • U woont in een monumentaal pand
  • U wilt een zwembad met overkapping aanleggen
  • U woont in een aangewezen gebied waar niet zomaar een zwembad aangelegd mag worden
  • Uw wens voor een zwembad in de tuin is in strijd met het bestemmingsplan van uw omgeving
  • U woont in de buurt van water
  • U gaat slopen voordat u het zwembad laat aanleggen

Hoe weet ik zeker of ik een vergunning nodig heb? Op www.omgevingsloket.nl kunt u een vergunningscheck doen om te kijken of u een vergunning nodig heeft voor het aanleggen van een zwembad in uw tuin. Echter dient u ook altijd te informeren bij de gemeente aangezien sommige situaties te complex zijn om te beoordelen met een online check.

2.De ligging van het zwembad

De ruimte rondom je zwembad is van invloed op je algehele zwemervaring. Denk aan de locatie van je zonneterras, afdekzeil, buitendouche en technische installaties. Deze elementen vereisen planning en ruimte en kunnen de plaatsing van je zwembad beïnvloeden.

Daarbij is de positie van de zon een belangrijke factor voor de temperatuur van het zwembadwater. Een optimaal gelegen zwembad vangt maximale zonne-uren op, waardoor de belasting van je zwembadverwarming wordt verminderd en je kosten bespaart. Tip: overweeg een ligging op het noordoosten, oosten of noorden om optimaal gebruik te maken van de zon.

Bij het aanleggen van een zwembad moet rekening gehouden worden met het terrein. Een zwembad dicht bij je huis vereist een stevige ondergrond. Bij hoog grondwater of slecht dragende grond kunnen de kosten voor fundering en stabilisatie stijgen. Zorg er ook voor dat er genoeg ruimte is voor graafwerkzaamheden en afvoer van overtollige aarde.

3.Grootte en vorm

Bij het kiezen van de vorm van je zwembad spelen uitstraling en functionaliteit een belangrijke rol. Een klassiek rechthoekig zwembad biedt een traditionele uitstraling en maakt effectief gebruik van de ruimte, ideaal voor zwembanen en oefeningen. Organische vormen, zoals ovale of vrije vormen, creëren een natuurlijke uitstraling, wat zorgt voor een meer ontspannen sfeer.

Naast persoonlijke voorkeur moet je rekening houden met de beperkingen en mogelijkheden van je tuin. De grootte en oriëntatie van je buitenruimte bepalen welke zwembadvormen mogelijk zijn. Een lange en smalle tuin leent zich misschien beter voor een rechthoekig zwembad, terwijl een ruime tuin meer creatieve vrijheid biedt.

Denk ook aan de gebruikers van het zwembad. Gezinnen met kinderen kunnen profiteren van een zwembad met ondiepe gedeelten en zachte rondingen, waardoor de veiligheid voor spelende kinderen wordt vergroot. Voor meer tips voor kindvriendelijke zwembaden lees dan onze blog! Hoe maak je jouw zwembad kindvriendelijk.

 4.Extra functies

Bij het overwegen van extra functies voor je zwembad is het belangrijk om zorgvuldig te beslissen welke functies het beste passen bij je behoeften, budget en levensstijl. Een populaire optie is het toevoegen van een geïntegreerde spa aan je zwembad. Een spa biedt een ontspannende plek om te genieten van warme bubbels en kan het hele jaar door gebruikt worden, zelfs wanneer het zwembad niet in gebruik is. Houd er echter rekening mee dat het toevoegen van een spa de kosten van je zwembadproject kan verhogen, dus zorg ervoor dat je budget hiermee rekening houdt.

Verlichting is een andere belangrijke overweging bij het ontwerpen van je zwembad. Sfeerverlichting kan een mooie sfeer creëren rondom het zwembad en zorgen voor een veiligere omgeving tijdens avondzwemmen. Overweeg verschillende opties zoals onderwaterverlichting, LED-lampen en slimme verlichtingssystemen.

Watervallen zijn ook een populaire keuze voor zwembaden, omdat ze niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook een rustgevend geluid produceren dat bijdraagt aan de ontspanning. Net als bij andere extra functies is het belangrijk om rekening te houden met de kosten en ervoor te zorgen dat een waterval past binnen je budget en voorkeuren.

Het is verleidelijk om alle extra functies toe te voegen die je maar kunt bedenken, maar wees selectief in je keuzes en focus op de functies die het meest zullen bijdragen aan een zwembad in de tuin. Door zorgvuldig te plannen en samen te werken met een ervaren zwembadbouwer zoals Compass Pools, kun je een zwembad creëren dat niet alleen functioneel is, maar ook voldoet aan jouw praktische behoeften.

 

Bij Compass Pools streven we ernaar om zorgvuldig om te gaan met je keuzes en voorzien we je van deskundig advies. Samen zorgen we ervoor dat je uiteindelijk het zwembad van je dromen krijgt dat geheel bij jou en je wensenlijst past. Ben je klaar om een sprong in het diepe te wagen en wil je nog aanvullend advies? Neem dan gerust contact met ons op.