fbpx

9 stappen om je zwembad winterklaar te maken

compasspools-image
Homepage 9 stappen om je zwembad winterklaar te maken

De dagen worden korter, de temperaturen liggen lager en je maakt vrijwel geen gebruik meer van je zwembad. De winter komt eraan. Hoog tijd om je zwembad voor te bereiden op de winterperiode. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je jouw zwembad klaarmaakt voor de winterperiode.

Wanneer start je met zwembad winterklaar maken?

Ligt de temperatuur van het water onder de 12 tot 15 graden? Dan is dit het ideale moment om je zwembad winterklaar te maken. We leggen graag aan je uit hoe je dit moet doen zodat je zwembad optimaal kan overwinteren. Hiervoor moet je eerst de keuze maken tussen een passieve en actieve overwintering.

Kies je voor een passieve of actieve overwintering?

Ga jij je zwembad overwinteren? Dan kun je kiezen tussen twee methodes: de passieve of actieve overwintering. De keuze die je maakt is afhankelijk van het type installatie dat je hebt. Ook is het gebied waar je zwembad geplaatst is van groot belang. Laten we dit toelichten.

Een actieve overwintering van je zwembad

Een actieve overwintering geldt voor zwembaden waar de filterinstallatie vorstvrij staat. Bij deze methode van overwinteren vertraag je eigenlijk de werking van je zwembad. De zwembadpomp blijft in de winterperiode dus wel draaien.

Volg onderstaand stappenplan om je zwembad actief te overwinteren:

1: Zorg ervoor dat je zwembad perfect schoon is. Denk hierbij ook aan de waterlijn, skimmermandjes, wanden, randen en bodem.

2: Controleer de kwaliteit van het water. Voeg eventueel producten waardoor de waterkwaliteit perfect is.

3: Heb je bij stap 2 een product toegevoegd? Laat je zwembad dan nog een nacht filteren.

4: Voeg vervolgens een geschikt overwinteringsproduct toe. Doe dit exact volgens de voorschriften op het productetiket.

5: Beschikt jouw zwembad over een warmtepomp? Dan kan je deze afsluiten. Sluit eerst de toevoer van het water naar de warmtepomp af. Vervolgens kun je de warmtepomp zelf loskoppelen. Laat het resterende water uit de warmtepomp lopen. Wil je de warmtepomp zelf nog extra beschermen tegen inlopend vocht? Dan kun je het beste een winterhoes over je warmtepomp plaatsen.

6: Zet de zwembadthermostaat op minimaal 5 graden. Zorg ervoor dat de technische ruimte tijdens de winterperiode vorstvrij blijft.

7: Nu is het tijd om de timer van de filterinstallatie in te stellen. Stel de timer in op 2 x 2 uur per dag. Daarna activeer je de antivriesfunctie op je stuurkast. Is er geen antivriesfunctie? Dan dien je bij de start van de eerste vorst de pomp 24 uur te laten draaien.

8: Tot slot dek je het zwembad af met een winterzeil. Nu is je zwembad klaar voor een actieve overwintering.

Een passieve overwintering van je zwembad

Staat de filterinstallatie van jouw zwembad niet op een vorstvrije plek? Dan kies je het beste voor een passieve overwintering of een volledige stopzetting van je zwembad.

Hoe je jouw zwembad passief laat overwinteren? Dat leggen we graag aan je uit in deze 9 stappen:

1: Zorg ervoor dat je zwembad perfect schoon is. Denk hierbij ook aan de waterlijn, skimmermandjes, wanden, randen en bodem.

2: Controleer de kwaliteit van het water. Voeg eventueel producten waardoor de waterkwaliteit perfect is.

3: Heb je bij stap 2 een product toegevoegd? Laat je zwembad dan nog een nacht filteren.

4: Voeg vervolgens een geschikt overwinteringsproduct toe. Doe dit exact volgens de voorschriften op het productetiket.

5: Nu is het tijd om de waterstand van het zwembad te verlagen tot net onder het niveau van de skimmer.

6: Laat het water uit alle bevriesbare elementen van de installatie komen. Denk aan de pomp, filter, warmtepomp, verwarmingsketel en warmtewisselaar. Indien dit nodig is kan je de leidingen nog verder uitspuiten met een compressor.

7: Verwijder het water uit de skimmer(s), skimmerleiding(en), inspuiters en stofzuigeraansluitingen. Breng vervolgens de winterafsluitdoppen aan. Tip: je kunt eventueel een Gizzmo, tennisbal of lege fles gebruiken om te voorkomen dat je skimmers kapotvriezen.

8: Voeg een geschikt overwinteringsproduct toe aan het water. Let hierbij uiteraard wel goed op de voorschriften op het productetiket en doorloop deze stappen op de juiste manier.

9: Dek het zwembad af met een winterzeil en jouw zwembad is klaar voor een passieve overwintering.

Zo voorkom je winterschade aan je zwembad

Laat je niet verrassen en volg het stappenplan op de juiste manier. Zo realiseer je een succesvolle actieve of passieve overwintering van je zwembad.

Ben je op zoek naar meer tips om je zwembad winterklaar te maken? Of heb je nog andere vragen? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten.