fbpx

Hoe verwarm je het zwembadwater en wat verbruikt dat?

compasspools-image
Homepage Hoe verwarm je het zwembadwater en wat verbruikt dat?

In Nederland is het weer helaas niet altijd voorspelbaar. Wel hebben we al een aantal zomers op rij mogen genieten van het heerlijke weer. Maar wil je van april tot oktober van jouw zwembad kunnen genieten? Of misschien wel het hele jaar door? Dan ontkom je er niet aan om je zwembad te verwarmen. Voornamelijk in het voor- en najaar is een watertemperatuur van 30 graden erg aangenaam. 

 

In de zomer gebruiken we het zwembad natuurlijk voornamelijk om af te koelen. Daarom is in deze periode een temperatuur tussen de 26 en 29 graden vaak voldoende. Maar hoe zorg je dat jouw zwembadwater de ideale temperatuur krijgt? Dat leggen we aan je uit in deze blog. 

 

Zo kun jij jouw zwembadwater verwarmen

Wil je jouw zwembad verwarmen? Dan kun je van verschillende bronnen gebruik maken. Zo kun je kiezen voor elektriciteit, gas, mazout of met een aardwarmtepomp. Een combinatie tussen deze opties is overigens ook mogelijk. Iedere soort zwembadverwarming neemt weer andere voor- en nadelen met zich mee. Zo kun je met de ene bron het hele jaar door genieten van je zwembad terwijl je met de andere bron enkel in de zomermaanden kunt profiteren van je zwembad.

 

Elektrische warmtepomp

Om te beginnen zijn er elektrische warmtepompen die standaard door Compass Pools worden aangeboden. Deze is enorm krachtig met een COP van 16 bij ideale omstandigheden. Deze inverter warmtepompen werken optimaal vanaf een buitentemperatuur van 14 tot 15 graden. Er kan hierbij zonder problemen een watertemperatuur van boven de 32 graden worden behaald.

 

Heb je zonnepanelen liggen en wil je de overproductie nuttig besteden? Dan is dit de ideale manier om je zwembadwater te verwarmen. Bovendien verbruikt een zwembad overdag energie wanneer de panelen het meest productief zijn. Overtollige elektriciteit wordt omgezet in schoon en warm water.

 

Ben jij liefhebber van een winterduik in een warm dampend zwembad? Dan biedt Compass Pools ook warmtepompen die het water tot 30 graden en hoger kunnen verwarmen, zelfs wanneer het buiten vriest. Hierdoor kun je letterlijk het hele jaar door genieten van je zwembad. De mogelijkheden zijn divers en iedere installatie heeft weer andere eisen. Laat je daarom goed adviseren en informeren door een specialist van Compass Pools.

Warmtewisselaar

Er is nog een andere manier om je zwembadwater, ook bij koud weer, snel warm te krijgen. Het is mogelijk om deze te plaatsen in combinatie met een gas-, mazoutketel of aardwarmtepomp. Ook is het mogelijk om in de wintermaanden een warmtewisselaar te gebruiken en tijdens de zomermaanden een elektrische warmtepomp. Je kunt ook een zonneboiler op de warmtewisselaar aansluiten tijdens de lente en de zomer voor warm zwembadwater.

 

Houd wel rekening met de plaatsing van de techniek van het zwembad. Deze moet namelijk worden geïnstalleerd in dezelfde ruimte als de warmtewisselaar en dus in de nabijheid van de ketel of boiler. Dit is niet altijd te realiseren of erg gebruiksvriendelijk.

 

Wil je meer weten over het kiezen van de juiste zwembadverwarming? Lees dan onze blog: ‘Zwembadverwarming: wat is de beste én goedkoopste optie?

 

En hoe zit het met het verbruik van jouw zwembad?

Het energieverbruik is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Dat is logisch. Factoren waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld:

 

  • De afmetingen van je zwembad
  • Het materiaal van de kuip
  • De gewenste temperatuur van het zwembadwater
  • De soort zwembadafdekking
  • De afstand tot de warmtepomp
  • Het gebruik van het zwembad

 

Het is dus lastig om vast te stellen hoeveel een zwembad exact gaat verbruiken. We raden je aan om écht goede zwembadafdekking aan te schaffen. Dit scheelt ontzettend veel in het verbruik. 80% van de warmte verdwijnt namelijk langs het wateroppervlak.

 

We kunnen je wel een fictief voorbeeld geven van het verbruik van een zwembad. Voor een gemiddeld zwembad met een temperatuur van 28 graden dat is voorzien van een solar lamellenafdekking en een zwemseizoen van begin april tot begin oktober kun je rekenen op een verbruik van 1.000 KW per jaar.

 

Conclusie

Er zijn heel wat mogelijkheden om je zwembadwater effectief te verwarmen. Door de vele opties begrijpen wij dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom voorziet Compass Pools jou graag van vrijblijvend advies. Neem hiervoor gerust contact met ons op!